Zeventig Groningse panden geselecteerd in onderzoek naar oorzaken schade

24-10-2017

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn. 

TU Delft, de uitvoerder van het onderzoek, heeft ruim driehonderd huishoudens benaderd voor deelname. Hiervan heeft slechts 40 procent positief gereageerd. Dit maakt de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders dinsdag bekend. 

Op basis van opgestelde schaderapporten, het type woning en het bouwjaar heeft de universiteit uiteindelijk zeventig woningen uitgekozen om deel te nemen aan het onderzoek. 

De geselecteerde panden bevinden zich zowel binnen als buiten het aardbevingsgebied. De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2018 verwacht. 

Schadeclaims

In maart van dit jaar werden nog zestienhonderd schadeclaims, ingediend door bewoners buiten het officiële aardbevingsgebied in Groningen, allemaal afgewezen. Het ging hierbij vooral om Groningers die scheuren in de muren hadden. 
 
De conclusie van ingenieursbureau Witteveen+Bos was dat de panden c-schade hadden, wat inhoudt dat het onderzoeksbureau oordeelt dat de schade niet door aardbevingen is veroorzaakt. De oorzaak zou liggen bij de inkrimping van bouwblokken van de woningen.


Bron: https://www.nu.nl/gaswinning-groningen/4977203/zeventig-groningse-panden-geselecteerd-in-onderzoek-oorzaken-schade.html

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder