Woningen dreigen te verzakken- Bewoners geƫvacueerd na barsten in huizen

24-12-2012

STEENKERKE - De ellende door de rioleringswerken in Steenkerke houdt maar niet op. Nu zijn enkele woningen en de school getroffen door barsten en scheuren. De bewoners werden geëvacueerd naar vakantiehoeve Blauwhof.

De woning aan de Haenestraat 6 in Steenkerke is er het ergst aan toe. ‘Het is een vakantieverblijf, zonder vaste bewoning', zegt een overbuur zondag. ‘Toen vakantiegangers zaterdagavond wilden binnen gaan, kregen ze de deur niet open. Ze moesten de boel wat forceren en merkten dan al die barsten en scheuren in de muren van de gang.' Ook in een slaapkamer is er een muur die serieus gebarsten is. De keldervloer en -muren bleven evenmin gespaard. Door de vloer borrelde water naar boven.

De brandweer, de politie en de technische dienst van Veurne inspecteerden het gebouw en besloten dat het risico te groot was om er te overnachten. De vakantiegangers vonden een onderkomen in vakantiehoeve Blauwhof. De garage van de woning met het nummer 4, waarvan de bewoners bij familie gingen slapen, en de gemeenteschool liepen eveneens schade op. ‘Er zijn muren en vloeren gebarsten maar hoe zwaar de schade is, kan ik ook niet zeggen. Het is afwachten', aldus schooldirectrice Linda Lermytte zondagmorgen.

In de Haenestraat zijn momenteel rioleringswerken aan de gang in het kader van de dorpskernvernieuwing. Voor de woningen werden onlangs diepe kuilen gegraven en op sommige plaatsen is beton gestort om de stabiliteit van de grond te verbeteren. De werken liggen nu wel stil tot begin januari. ‘Zulke werken mag je niet in de winter uitvoeren', aldus de overbuur. ‘Ze zijn er in november mee begonnen. Natuurlijk speelt het slechte weer hierin een rol.'

Vandaag komt er een stabiliteitsexpert. Indien nodig zullen de woningen gestut worden. ‘Een landmeter gaat na of de gebouwen verder verschuiven. Daarvan zal afhangen of ze wel of niet weer bewoond mogen worden. Maandag zitten experts van de stad, het studiebureau en Aquafin rond de tafel. Naar de echte oorzaak van de problemen is het nog raden', aldus toekomstig burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) en schepen van openbare werken Anne Dequidt (CD&V). Zij kwamen zaterdagavond de ellende bekijken. ‘Wellicht gaat het om een combinatie van weer, werken en wegen.'

Het is de derde keer dat de dorpskernvernieuwing in Steenkerke overlast voor de bewoners veroorzaakt. Afgelopen zomer werden de werken even onderbroken, nadat een kabel werd ontdekt die noodzakelijk was voor de doorstraling van de beelden voor de Olympische Spelen. En begin december zaten de inwoners van de Haenestraat een halve week zonder telefoon en internet toen een arbeider met zijn kraan de Belgacomkabel had stuk getrokken.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121223_00412266

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder