Werkzaamheden leiden tot scheuren in woningen aan Geerkade

08-02-2012

MAASSLUIS - Wethouder Huub Eitjes heeft de werkzaamheden bij de Geerkade in Maassluis stilgelegd, nadat er scheuren zijn ontstaan in nabijgelegen woningen. Vorige week is begonnen met zwaar materiaal aan de renovatie van de havenkade. En letterlijk met angst en beven keken de bewoners toe hoe hun meubels en schilderijen als bij een aardbeving aan het schudden waren.

De directe omwonenden van de Schansbrug maken zich dan ook grote zorgen over de renovatiewerkzaamheden die plaats vinden aan de kade. De bewoners waren in het begin al bang voor schade en inmiddels zijn de eerste scheuren ontstaan. Daarom heeft verantwoordelijk wethouder Huub Eitjes afgelopen vrijdag de werkzaamheden laten stilleggen. Maandag mochten de werklui weer aan de slag, maar ze moeten wel heel voorzichtig te werk gaan. Eitjes: ´Helaas was ik afgelopen vrijdag niet in de gemeente en door het slechte weer is het mij niet gelukt een bezoek te brengen aan de bewoners. Maar ik neem het zeer serieus.' Een gemeentewoordvoerder reageert: 'Bij werkzaamheden aan de kademuur bij de Geerkade zijn door het werken trillingen ontstaan. De omwonenden hebben deze trillingen als erg hinderlijk en risicovol ervaren. Enkele omwonenden hebben aangegeven dat er daardoor schade is ontstaan aan hun woning. Daarom is vorige week besloten om de specifieke werkzaamheden die deze trillingen veroorzaakten, stil te leggen. Er zijn extra trillingsmeters geplaatst en de metingen zijn uitgebreid naar de Veerstraat en Hoogstraat. Maandag is het werk, na het vervangen van de betreffende machine, hervat. Er vindt donderdag een informatieavond plaats voor de bewoners. Zij kunnen eventuele schade als gevolg van de werkzaamheden melden bij afdeling schadezaken van Rotterdam, waarna experts zich erover buigen. Dinsdag 8 februari hebben de bewoners hierover ook een brief ontvangen.' De woordvoerder benadrukt dat de trillingen en scheuren niet zijn ontstaan door het weghalen van de Schansburg, maar door werkzaamheden aan de kademuur bij de Geerkade.


Trillingen
De bewoners Frenk Baart en Wijnand Versteeg van de Noorddijk maken zich grote zorgen. Vooral Frenk, woonachtig recht tegenover de werkzaamheden, houdt zijn hart vast. Frenk zegt: ''s morgens om een uur of zeven begint alles te schudden. Ik durf dan niet meer in bed te blijven liggen. Ik ben echt bang. Mijn huis vangt alle trillingen op en ik heb de angst dat mijn huis naar achteren kan kantelen. Zo de Kruisstraat in. Bij mij zijn de eerste scheuren al te zien in het pleisterwerk. Ook in de gang en buitenmuur zitten al scheuren´.


Nulmeting
Voorafgaande aan de werkzaamheden is er bij diverse woningen een nulmeting uitgevoerd. Bij een nulmeting worden de huizen volledig gefotografeerd en apparatuur geplaatst, die trillingen meet. Maar afgelopen vrijdag bleek dat bij veel huizen, niets is vastgelegd of geen trillingen worden gemeten. Zo is het monumentale hoekpand op de Hoogstraat, waarin Parfumerie 1572 is gevestigd, niet meegenomen in deze nulmeting. Volgens eigenares Jose van der Meide is dit besloten, omdat de Monstersche sluis de eventuele trillingen wel zouden tegenhouden. Jose ´Dit is mij vooraf overigens niet medegedeeld. Ik heb dat vernomen van één van de jongens van de bouw. Ik heb van de gemeente vooraf niet meer informatie ontvangen dan dat er werkzaamheden gingen plaats vinden en dat er een parkeerprobleem zou kunnen ontstaan.' Volgens Ritsert van Gallry RitsArt zijn de trillingen tot halverwege de Veerstraat te voelen. De eigenaar van de gallarie heeft ook schade. 'En ook hier is niets vastgelegd. Bovendien worden er ook geen trillingsmetingen gedaan.' Arjan Bot, de bouwopzichter, luistert volgens de bewoners wel goed naar de klachten. Hij wil echter niet reageren in de krant.


Voorlichting
Volgens Frenk Baart en Wijnand Versteeg wordt de meetapparatuur iedere morgen geïnstalleerd. Maar dat gebeurt vaak pas nadat de bouwer al volop aan het werk is. Wijnand schrok zich vrijdag rot. ´Deze werkzaamheden veroorzaken al grote problemen en het belooft dan ook een groot probleem te worden, als er in de toekomst wordt gestart met de bouw van het nieuwe appartementencomplex.' Hoewel de beide mannen wel het gevoel hebben dat de gemeente en de bouwer hun klachten serieus nemen, missen zij goede voorlichting. De bouwstop die de gemeente vrijdagmiddag heeft ingevoerd, is niet medegedeeld aan de bewoners. Een gemiste kans. Ook dat wethouder Arnold Keijzer wel werd gesignaleerd op de dijk, maar dat hij niet even een kijkje kwam nemen bij diverse bewoners, is volgens de bewoners een minpuntje.

Bron: http://www.dichtbij.nl/waterweg/regionaal-nieuws/artikel/2262142/werkzaamheden-leiden-tot-scheuren-in-woningen-aan-geerkade.aspx

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder