Verzakkingen komen vaak voor in mijngebied

02-12-2011

DELFT - Verzakkingen komen in ieder mijnbouwgebied voor. Het is raadzaam om daar rekening mee te houden bij de constructie van gebouwen. Maar dat is niet steeds voor de hand liggend.

"In Limburg zijn 12 mijnen geweest. De grootste daarvan heeft de oppervlakte van de stad Amsterdam'', zei vrijdag mijningenieur Hans de Ruiter van de TU Delft. Verzakkingen komen vaak voor boven oude kolenvelden, maar daar heeft de omgeving niet altijd last van.

"Dat waren velden van 1,5 meter hoog, met een oppervlakte van een paar kilometer bij een paar kilometer. Als daar een verzakking plaatsvindt, verzakt een heel gebied. Daar ontstaat dan niet zo veel hinder door'', aldus De Ruiter.

Heerlen
De verzakkingen onder het winkelcentrum in Heerlen zijn vermoedelijk veroorzaakt door oude mijngangen die eronderdoor lopen. Die leiden naar de schachten die de mijnwerkers vroeger naar de kolenvelden brachten.

© Eindhovens Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright.

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder