Verzakkingen komen vaak voor in mijngebied

02-12-2011

DELFT - Verzakkingen komen in ieder mijnbouwgebied voor. Het is raadzaam om daar rekening mee te houden bij de constructie van gebouwen. Maar dat is niet steeds voor de hand liggend.

"In Limburg zijn 12 mijnen geweest. De grootste daarvan heeft de oppervlakte van de stad Amsterdam'', zei vrijdag mijningenieur Hans de Ruiter van de TU Delft. Verzakkingen komen vaak voor boven oude kolenvelden, maar daar heeft de omgeving niet altijd last van.

"Dat waren velden van 1,5 meter hoog, met een oppervlakte van een paar kilometer bij een paar kilometer. Als daar een verzakking plaatsvindt, verzakt een heel gebied. Daar ontstaat dan niet zo veel hinder door'', aldus De Ruiter.

Heerlen
De verzakkingen onder het winkelcentrum in Heerlen zijn vermoedelijk veroorzaakt door oude mijngangen die eronderdoor lopen. Die leiden naar de schachten die de mijnwerkers vroeger naar de kolenvelden brachten.

© Eindhovens Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright.

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder