Veranderingen in gebied reden voor scheuren in huizen te Rossum

28-10-2015

ROSSUM - De scheuren in woningen in Rossum zijn niet ontstaan door het injecteren van afvalwater van de NAM in de holtes waaruit in het verleden gas werd gewonnen. De oorzaak moet worden gezocht bij veranderingen in het gebied door onder meer het waterschap.

 

Dat blijkt volgens bronnen uit inmiddels afgerond onderzoek van ingenieursbureau Arcadis naar de oorzaak van ernstige scheurvorming in zeven huizen aan de Tramweg in Rossum. De NAM gaf opdracht tot dat onderzoek.

 

Waterinjectie
Bij Rossum injecteerde de NAM lichtvervuild afvalwater van de oliewinning in de bodem. Omwonenden zagen vanaf 2006 scheuren in muren ontstaan. Er werd een verband verondersteld met de waterinjectie, die onlangs is stilgelegd vanwege onrust en een lekkende toevoerleiding.

 

'De waterhuishouding totaal van streek'
Het onderzoek maakt nu duidelijk dat de oorzaak het veel natter worden van het gebied door ingrepen vanwege Natura 2000 is. Veranderingen aan waterwegen leidden ertoe dat 'de waterhuishouding totaal van streek is', aldus een gedupeerde. Dat veroorzaakt krachten in de grond waar de huizen niet tegen bestand lijken.

 

Waterschap en provincie
De NAM heeft laten weten mee te willen werken aan een plan om de waterhuishouding in het gebied te herstellen. Daar zouden ook het waterschap en de provincie bij betrokken moeten zijn.

 

Bezorgd
Gedupeerden zijn geschrokken. "Voor het ene probleem is nu het andere in de plaats gekomen", zegt een van hen. "Maar ons probleem is er niet mee opgelost." Ze blijven overigens onverminderd bezorgd over een mogelijke hervatting van het injecteren van afvalwater.

 

Geen reactie
Donderdag worden de uitkomsten in het gemeentehuis van Dinkelland gepresenteerd. Burgemeester Roel Cazemier wilde nu niet reageren, de NAM evenmin
.

Bron: http://www.tubantia.nl/regio/dinkelland/veranderingen-in-gebied-reden-voor-scheuren-in-huizen-te-rossum-1.5380517

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder