Veranderingen in gebied reden voor scheuren in huizen te Rossum

28-10-2015

ROSSUM - De scheuren in woningen in Rossum zijn niet ontstaan door het injecteren van afvalwater van de NAM in de holtes waaruit in het verleden gas werd gewonnen. De oorzaak moet worden gezocht bij veranderingen in het gebied door onder meer het waterschap.

 

Dat blijkt volgens bronnen uit inmiddels afgerond onderzoek van ingenieursbureau Arcadis naar de oorzaak van ernstige scheurvorming in zeven huizen aan de Tramweg in Rossum. De NAM gaf opdracht tot dat onderzoek.

 

Waterinjectie
Bij Rossum injecteerde de NAM lichtvervuild afvalwater van de oliewinning in de bodem. Omwonenden zagen vanaf 2006 scheuren in muren ontstaan. Er werd een verband verondersteld met de waterinjectie, die onlangs is stilgelegd vanwege onrust en een lekkende toevoerleiding.

 

'De waterhuishouding totaal van streek'
Het onderzoek maakt nu duidelijk dat de oorzaak het veel natter worden van het gebied door ingrepen vanwege Natura 2000 is. Veranderingen aan waterwegen leidden ertoe dat 'de waterhuishouding totaal van streek is', aldus een gedupeerde. Dat veroorzaakt krachten in de grond waar de huizen niet tegen bestand lijken.

 

Waterschap en provincie
De NAM heeft laten weten mee te willen werken aan een plan om de waterhuishouding in het gebied te herstellen. Daar zouden ook het waterschap en de provincie bij betrokken moeten zijn.

 

Bezorgd
Gedupeerden zijn geschrokken. "Voor het ene probleem is nu het andere in de plaats gekomen", zegt een van hen. "Maar ons probleem is er niet mee opgelost." Ze blijven overigens onverminderd bezorgd over een mogelijke hervatting van het injecteren van afvalwater.

 

Geen reactie
Donderdag worden de uitkomsten in het gemeentehuis van Dinkelland gepresenteerd. Burgemeester Roel Cazemier wilde nu niet reageren, de NAM evenmin
.

Bron: http://www.tubantia.nl/regio/dinkelland/veranderingen-in-gebied-reden-voor-scheuren-in-huizen-te-rossum-1.5380517

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder