Treinen laten honderden huizen in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal trillen

05-11-2015

ZEVENBERGEN - In ruim vijfhonderd woningen in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal is 's nachts sprake van hinderlijke trillingen als gevolg van het goederenvervoer over het spoor. Het gaat om huizen die tot op een afstand van 50 meter van het spoor liggen.

 

Onderzoek
Dat blijkt uit een onderzoek dat adviesbureau Ardea uit Leiden in opdracht van de gemeenten Halderberge, Moerdijk en Roosendaal heeft gedaan naar de trillingseffecten van het spoorvervoer.

De drie plaatsen liggen op het traject van het Basisnet Spoor, grofweg de route tussen Antwerpen en Rotterdam. Het goederenvervoer hier neemt de komende jaren enorm toe. Dat heeft vooral te maken met het ontlasten van de Brabantroute (Breda-Tilburg-Eindhoven). Nu rijden er jaarlijks zo'n 6.000 ketelwagons, over vijf jaar zijn dat er ruim 40.000.

 

Metingen
Ardea heeft in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal op verschillende plekken overdag en 's nachts metingen verricht om voor alle woningen en gebouwen die tot ongeveer 150 meter van het spoor liggen, de trillingseffecten te inventariseren.

Uit het onderzoek blijkt bij ruim 1.300 huizen iets te merken is. In de meeste gevallen gaat het om heel lichte trillingen. Maar in ruim 500 van de genoemde 1.300 woningen zijn die wel heel goed te voelen. Het gaat om 320 huizen in Oudenbosch, 260 in Roosendaal en bijna 110 woningen in Zevenbergen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op het huidige aantal treinen.


Aanbevelingen

Ardea doet nog geen concrete aanbevelingen over maatregelen. De drie gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben daar wel een idee over: "Bijvoorbeeld het verstevigen van het ballastbed waarin het spoor ligt en het toepassen van kunststoffen in het spoor. De meeste maatregelen zijn vaak ingrijpend en kostbaar.

 

Bewezen is wel dat als de treinen langzamer rijden, de trillingen minder zijn. Als er 10 km per uur langzamer wordt gereden, is dat goed voor een trillingreductie van 5 procent." Het rapport is naar ProRail en naar het ministerie van Infrastructuur&Milieu gestuurd. Binnenkort is er overleg.

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/treinen-laten-honderden-huizen-in-zevenbergen-oudenbosch-en-roosendaal-trillen-1.5408145

 

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder