Treinen laten honderden huizen in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal trillen

05-11-2015

ZEVENBERGEN - In ruim vijfhonderd woningen in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal is 's nachts sprake van hinderlijke trillingen als gevolg van het goederenvervoer over het spoor. Het gaat om huizen die tot op een afstand van 50 meter van het spoor liggen.

 

Onderzoek
Dat blijkt uit een onderzoek dat adviesbureau Ardea uit Leiden in opdracht van de gemeenten Halderberge, Moerdijk en Roosendaal heeft gedaan naar de trillingseffecten van het spoorvervoer.

De drie plaatsen liggen op het traject van het Basisnet Spoor, grofweg de route tussen Antwerpen en Rotterdam. Het goederenvervoer hier neemt de komende jaren enorm toe. Dat heeft vooral te maken met het ontlasten van de Brabantroute (Breda-Tilburg-Eindhoven). Nu rijden er jaarlijks zo'n 6.000 ketelwagons, over vijf jaar zijn dat er ruim 40.000.

 

Metingen
Ardea heeft in Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal op verschillende plekken overdag en 's nachts metingen verricht om voor alle woningen en gebouwen die tot ongeveer 150 meter van het spoor liggen, de trillingseffecten te inventariseren.

Uit het onderzoek blijkt bij ruim 1.300 huizen iets te merken is. In de meeste gevallen gaat het om heel lichte trillingen. Maar in ruim 500 van de genoemde 1.300 woningen zijn die wel heel goed te voelen. Het gaat om 320 huizen in Oudenbosch, 260 in Roosendaal en bijna 110 woningen in Zevenbergen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op het huidige aantal treinen.


Aanbevelingen

Ardea doet nog geen concrete aanbevelingen over maatregelen. De drie gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben daar wel een idee over: "Bijvoorbeeld het verstevigen van het ballastbed waarin het spoor ligt en het toepassen van kunststoffen in het spoor. De meeste maatregelen zijn vaak ingrijpend en kostbaar.

 

Bewezen is wel dat als de treinen langzamer rijden, de trillingen minder zijn. Als er 10 km per uur langzamer wordt gereden, is dat goed voor een trillingreductie van 5 procent." Het rapport is naar ProRail en naar het ministerie van Infrastructuur&Milieu gestuurd. Binnenkort is er overleg.

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/treinen-laten-honderden-huizen-in-zevenbergen-oudenbosch-en-roosendaal-trillen-1.5408145

 

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder