Scheuren in oudste gebouwen van Stad

12-05-2017

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

De poort naar het museum, dat aan de Brugstraat ligt, wordt ondersteund door palen. De poort verbindt het Gotisch Huis en het Canterhuis, waarin het museum is gevestigd en die tot de oudste van de stad behoren.

De gevels op de binnenplaats staan in de steigers. Het Gotisch Huis, een voormalig woon-winkelhuis, is het enige Groningse pand uit de 15e eeuw waarvan de oorspronkelijke gotische voorgevel bewaard is gebleven.

Het Canterhuis is vernoemd naar dr. Johan Canter, één van de eerste bewoners. ,,De schade bestaat voornamelijk uit scheuren in de buitenmuren’’, zegt directeur Jan Wiebe van Veen. ,,Sommige zijn meters lang. De schade bedraagt circa een halve ton en ontstond 2,5 jaar geleden.’’

Herstelwerkzaamheden
De herstelwerkzaamheden startten ruim een week geleden. ,,Alles wordt keurig vergoed en het komt er ook weer mooi uit te zien. De scheuren worden zo bewerkt dat je straks het verschil tussen de herstelde delen en de rest niet ziet.’’ Hij schat dat de werkzaamheden nog ongeveer twee weken duren. Op posters bij de entree staat dat het museum gewoon is geopend.

 In de gemeente Groningen zijn ongeveer negenduizend schadegevallen door aardbevingen. Bij de gemeente is niet bekend hoeveel monumentale panden schade hebben.

Een medewerker van Centrum Veilig Wonen verwijst naar de Erfgoedmonitor. ,,Volgens de meest recente cijfers zijn er schademeldingen op 153 adressen.’’, aldus een woordvoerder. Ook het stadhuis heeft schade. Die wordt hersteld als de renovatie begint.

De Vereniging van Groninger Monument Eigenaren werd begin dit jaar opgericht uit onvrede over de afhandeling van aardbevingsschade bij monumenten. ,,We tellen op dit moment 120 leden uit de hele provincie’’, zegt medeoprichter Derk Kremer uit Ten Post.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed concludeerde vorig jaar dat veel monumenten in het hart van het aardbevingsgebied schade hebben.

Bron:http://www.dvhn.nl/groningen/Scheuren-in-oudste-gebouwen-van-Stad-22209206.html

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder