Scheuren in huizen door Chinooks

24-03-2011

GILZE-RIJEN- Enkele woningen onder de drukst bevlogen route van vliegbasis Gilze-Rijen vertonen scheuren sinds de komst van de zware Chinook transporthelikopters in 2008. Defensie laat in zeker één geval onafhankelijk onderzoeken of de schade direct is veroorzaakt door trillingen van de helikopters. In een ander geval inventariseren de bewoners de schade.

Er is met bewoners overleg over het herstel en de vergoeding, bevestigde een woordvoerder van de vliegbasis donderdag desgevraagd. ,,Als we iets kapotmaken, betalen we.’’

De beschadigde huizen staan aan de straat Nerhoven in Gilze ten zuidoosten van de vliegbasis. Klachten die Defensie verzamelt over de geluidsoverlast komen vooral uit deze hoek.

In de straat bouwden John en Anneke Vroegop in 1995 een karakteristieke boerderij, speciaal aangepast voor hun gehandicapte dochter. Op wat historische vliegtuigen na werd er destijds nauwelijks gevlogen op de basis. In 1997 kwamen de Apaches, maar de echte ellende begon toen Soesterberg eind 2008 sloot en elf Chinooks en zeventien Cougars op Gilze-Rijen werden gestationeerd. De officieel geregistreerde klachten uit de omgeving van de basis stegen sindsdien van 413 in 2008 tot 1841 vorig jaar.

,,Tot 2008 hebben we nooit geklaagd’’, zegt Anneke Vroegop. Nu mailt ze elke doordeweekse avond de klachten die haar echtgenoot overdag turft door naar Defensie.

,,Maar we zijn niet tegen de vliegbasis. We strijden tegen de vernieling van ons huis’’, zegt haar man John.,,Het huis staat te trillen als een Chinook met zware hanglading overvliegt. Het huis kan één aardbeving wel hebben maar niet dagelijks’’, voegt Anneke toe.

Vorig jaar na terugkomst van hun zomervakantie ontdekte John dat de helft van de badkamertegels los lag. Sindsdien tellen hij en zijn vrouw steeds meer horizontale en verticale scheuren in het hele huis. De zogenoemde schadecommissaris van Defensie laat nu een bouwkundig rapport maken.

De bewoners van Nerhoven denken dat zij de dupe zijn geworden omdat zij in het minst bebouwde gebied bij de basis wonen. ,,Als ze richting Tilburg vliegen, krijgen ze nog veel meer klachten.’’

John: ,,De verhuizing van alle helikopters naar het dichtbevolkte Gilze-Rijen is een miskleun geweest. Ik verwacht herstel van ons huis en verlegging én respectering van de vliegroutes. Ons huis is onverkoopbaar geworden en onze oude dag staat op het spel.
Bron: http://www.depers.nl/binnenland/556062/Scheuren-in-huizen-door-Chinooks.html

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder