Scheuren in huizen door Chinooks

24-03-2011

GILZE-RIJEN- Enkele woningen onder de drukst bevlogen route van vliegbasis Gilze-Rijen vertonen scheuren sinds de komst van de zware Chinook transporthelikopters in 2008. Defensie laat in zeker één geval onafhankelijk onderzoeken of de schade direct is veroorzaakt door trillingen van de helikopters. In een ander geval inventariseren de bewoners de schade.

Er is met bewoners overleg over het herstel en de vergoeding, bevestigde een woordvoerder van de vliegbasis donderdag desgevraagd. ,,Als we iets kapotmaken, betalen we.’’

De beschadigde huizen staan aan de straat Nerhoven in Gilze ten zuidoosten van de vliegbasis. Klachten die Defensie verzamelt over de geluidsoverlast komen vooral uit deze hoek.

In de straat bouwden John en Anneke Vroegop in 1995 een karakteristieke boerderij, speciaal aangepast voor hun gehandicapte dochter. Op wat historische vliegtuigen na werd er destijds nauwelijks gevlogen op de basis. In 1997 kwamen de Apaches, maar de echte ellende begon toen Soesterberg eind 2008 sloot en elf Chinooks en zeventien Cougars op Gilze-Rijen werden gestationeerd. De officieel geregistreerde klachten uit de omgeving van de basis stegen sindsdien van 413 in 2008 tot 1841 vorig jaar.

,,Tot 2008 hebben we nooit geklaagd’’, zegt Anneke Vroegop. Nu mailt ze elke doordeweekse avond de klachten die haar echtgenoot overdag turft door naar Defensie.

,,Maar we zijn niet tegen de vliegbasis. We strijden tegen de vernieling van ons huis’’, zegt haar man John.,,Het huis staat te trillen als een Chinook met zware hanglading overvliegt. Het huis kan één aardbeving wel hebben maar niet dagelijks’’, voegt Anneke toe.

Vorig jaar na terugkomst van hun zomervakantie ontdekte John dat de helft van de badkamertegels los lag. Sindsdien tellen hij en zijn vrouw steeds meer horizontale en verticale scheuren in het hele huis. De zogenoemde schadecommissaris van Defensie laat nu een bouwkundig rapport maken.

De bewoners van Nerhoven denken dat zij de dupe zijn geworden omdat zij in het minst bebouwde gebied bij de basis wonen. ,,Als ze richting Tilburg vliegen, krijgen ze nog veel meer klachten.’’

John: ,,De verhuizing van alle helikopters naar het dichtbevolkte Gilze-Rijen is een miskleun geweest. Ik verwacht herstel van ons huis en verlegging én respectering van de vliegroutes. Ons huis is onverkoopbaar geworden en onze oude dag staat op het spel.
Bron: http://www.depers.nl/binnenland/556062/Scheuren-in-huizen-door-Chinooks.html

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder