Schade woningen Nieuwegracht loopt op

23-07-2010

PURMEREND - Nu de werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het perceel van de voormalige garage Zijp aan de Nieuwstraat onverminderd doorgaat, neemt de schade aan de omliggende panden dagelijks toe.

Dat het menens is, is inmiddels ook de directeur van de Linden groep, de project ontwikkelaar, duidelijk. Hij heeft zich de afgelopen week persoonlijk op de hoogte gesteld van de opgelopen schade en was danig geschrokken, aldus één van de bewoners.

Ook de politiek in Purmerend maakt zich zorgen. Bij de raadsvergadering op donderdag 16 december heeft de fractie van Trots op Nederland vragen aan het college gesteld. Uit de beantwoording door de wethouder bleek dat het college voor zichzelf geen beïnvloedende rol ziet weggelegd. “De Linden groep is bezig met een bemiddelingspoging, en dat wil ik eerst afwachten”, meldde wethouder Helm. Later in de vergadering hebben de fracties van D66 en Trots op Nederland moties ingediend om het college op te roepen een onafhankelijke mediator aan te stellen en totdat dat gebeurd is de werkzaamheden stil te leggen.
Het college ontraadde beide moties en gaf aan geen mogelijkheden te zien om de werkzaamheden stil te leggen.Trots raadslid Scargo reageerde fel op de insteek van het college. “Als er zodanige schade aan woningen is ontstaan dat er mogelijk veiligheidsrisico’s kleven aan bewoning, kan een gemeente altijd – zonder financiële risico’s – de bouw stilleggen en de situatie (laten) onderzoeken. Dat hadden wij dan ook een logische stap gevonden. Het feit dat de wethouder niet eens wist over de 6 cm verzakte vloer geeft me te denken.”, stelt Scargo. “Helaas was er geen raadsmeerderheid te vinden het college te bewegen een andere houding aan te nemen.” Alleen D66, GroenLinks, een deel van de PvdA, SP en Trots stemden in met de moties.

Funderingsdeskundige Adriaan de Koeijer: “Wat hier gebeurt is gewoon verschrikkelijk. Door keuzes gemaakt door de aannemer/projectontwikkelaar is het geen kwestie òf er schade optreedt, maar is de vraag hoe groot de schade gaat zijn.”. De Koeijer maakt zich ernstige zorgen over de omliggende panden. “Terwijl de bouwwerkzaamheden nog niet eens begonnen zijn, is de schade nu al niet meer te overzien. Er is zelfs een woning waarbij de vloer zo’n 6 cm is verzakt. Er is door zowel gemeente als de sloper nagelaten te onderzoeken hoe de omliggende panden gefundeerd zijn. Zonder deze informatie is moeilijk te voorspellen hoe de schade zich verder zal ontwikkelen. In het ergste geval zullen er woningen onbewoonbaar worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de woningen aan de Vijzelgracht in Amsterdam.”

De bewoners gaven na afloop van de raadsvergadering aan teleurgesteld te zijn in de tegenstemmers. “De houding van het college zorgt er voor dat we hier volgende maand weer zitten, maar dan met nog meer schade. En dan hebben we het niet eens over de emotionele schade. Hoe leg je je angstige kinderen uit dat het huis nog veilig is, als je daar zelf je twijfels over hebt?”

Bron: http://purmerend.trotsopnederland.com/index.phppageID=3&messageID=2137

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder