Schade aan woningen: werkzaamheden aan dijk Ammerstol deels stilgelegd

25-06-2013

AMMERSTOL • De dijkverversterking binnen de bebouwde kom van Ammerstol blijkt een stuk weerbarstiger dan van te voren was ingeschat. Vanwege schade aan een aantal woningen zijn de werkzaamheden deels stilgezet.

Scheuren in muren, tegels die ‘spontaan’ uit hun voegen barstten; diverse bewoners van dijkpanden in Ammerstol werden vorige week onaangenaam verrast door de gevolgen van boorwerkzaamheden ten behoeve van het dijkversterking Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven (BAS).

Schade
“Een vervelende situatie”, zegt Frans Welter, bewoner van het voormalige gemeentehuis aan de Lekdijk 162. “Zelf heb ik ook enige schade ondervonden, maar die beperkt zich tot wat kleine scheurtjes in een vrijstaand muurtje en in de aanbouw van mijn huis. In vergelijking tot wat andere dijkbewoners is overkomen, valt het bij mij nog wel mee.”

Bij Nel Stigter een stukje verderop is de situatie een stuk ernstiger. Een centimeters diepe en vooral lange scheur in een dragende muur vormt het bewijs. “Ik werd er op gewezen door mijn kleindochter”, vertelt de Ammerstolse. En zo zijn er meer voorbeelden van schade.

Ook Klaas Ooms kreeg er mee te maken, maar hij heeft weinig zin om journalisten te woord te staan. “Het is hier de voorbije dagen al druk genoeg geweest”, zegt hij. “Tot televisieploegen van RTL aan toe. Ik heb eerlijk gezegd niet zoveel zin om steeds hetzelfde verhaal te vertellen. Ik laat het hier even bij als u het niet erg vindt.”

Vervelend
Niet alleen de bewoners zijn onaangenaam verrast door de opgetreden schade; ook de beheerder van de dijk - het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard- en de aannemer, zeggen geschrokken te zijn van de onaangename gevolgen van het toepassen van de ‘boorpaaltechniek’. “Een uiterst vervelende situatie”, zegt Hoogheemraadschap-woordvoerder Marco Marechal.

“In Ammerstol wilden we een beproefde methode toepassen door gaten van 22 meter diepte te boren, vervolgens mallen aan te brengen en deze vol te storten met beton. Via deze techniek is de verdringing van de grond relatief gering, zo wezen onderzoek en tests uit. Waarom het in Ammerstol dan toch fout ging? Dat zijn we nu aan het onderzoeken.”

In de tussentijd zijn de geplande werkzaamheden in de dorpskern van het Lekdorp tijdelijk stilgelegd, al wil dat niet zeggen dat er niets meer gebeurt. “Klopt”, zegt Marechal. “We willen, na overleg met de bewoners, de voorwerkzaamheden gaan hervatten, maar dan minder diep, zodat er geen nieuwe schades ontstaan.” Daarnaast zijn de partijen druk doende om tot een nieuw plan van aanpak te komen. Ingenieursbureau Deltaris is daarvoor ingeschakeld.

“Hoe lang het onderzoek gaat duren en wat mogelijke uitkomsten zijn? Ik moet u het antwoord schuldig blijven”, zegt Marechal. “Ook over alternatieve dijkversterkingsmethoden kan ik niets zeggen. Eerst wachten we de uitkomsten van het onderzoek en de daaruit voortvloeiende testen af. Zodra er meer bekend is, zullen we dat direct naar buiten brengen.”

Pauzeknop
“Misschien was een ‘damwandmethode’ toch verstandiger geweest”, redeneert Lekdijk-bewoner Frans Welters. “Dat was ook in eerste instantie de bedoeling, zo is ons verteld. Later schakelde men over op palen omdat die manier van werken minder belastend zou zijn voor de bewoners. Immers bij het plaatsen van een damwand zou er veel grond moeten worden afgegraven en vervoerd over de dijk. Met het boren van een holle pijp had je dat probleem niet. Maar nu blijkt dat ook deze methode nare gevolgen heeft. De aannemer heeft dan ook terecht ‘de pauzeknop’ ingedrukt.

Volgens Welter is de situatie in zijn dorp complexer dan elk onderzoek zal uitwijzen. “Om doeltreffend en zonder schade te kunnen boren zul je eigenlijk ieder perceel apart moeten onderzoeken. Immers geen enkel huis hier op de dijk lijkt op een ander. Je ziet het nu aan de schades. Bij de een is er relatief weinig aan de hand, bij een ander lijkt het alsof hun huis vijf centimeter is opgetild en weer op aarde is teruggekwakt. Een oplossing voor deze kwestie?. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten."

Bron: http://www.hetkontakt.nl/lek-en-ijssel/nieuws/schade-aan-woningen-werkzaamheden-aan-dijk-ammerstol-deels-stilgelegd

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder