Muren en koepels vertonen barsten- Steenweg dicht om schade aan woningen te vermijden

01-12-2011

HERSELT/WESTERLO - Het gemeentebestuur van Herselt sluit ten laatste eind volgende week de Westerlosesteenweg, bekend als de ‘abortusweg', af voor het doorgaand verkeer. De maatregel wordt genomen om verdere schade aan woningen in de buurt te voorkomen.

De werken aan de Westerlosesteenweg in Herselt liepen door onteigeningsperikelen vertraging op. Omdat de staat van de N19, tussen Herselt en Westerlo, te wensen overlaat - er zitten diepe putten in het wegdek en de betonplaten zijn verzakt - besliste het schepencollege de steenweg, bekend als de ‘abortusweg', vanaf eind volgende week af te sluiten voor het doorgaand verkeer. ‘Indien we nu niets doen dreigen de woningen in de buurt, die al erg te lijden hebben gehad onder de trillingen, nog meer schade op de lopen', zegt burgemeester Luc Peetermans(CD&V). ‘In afwachting van het begin van de werken in het voorjaar van 2012 dringt een verbod op het doorgaand verkeer zich op', aldus Peetermans

‘Dat is een goede zaak', reageert buurtbewoner Roger Heylen (73) die al sinds 1961 langs de drukke steenweg woont. ‘Kijk maar eens naar de scheuren in de bezetting van de zijgevel. Allemaal door de trillingen van de vrachtwagens. Vooral de gevaartes met lege containers maken een oorverdovend lawaai maken en doen alles trillen in huis. De koppen zijn al eens gewoon uit de vitrinekast gevallen', aldus de stukadoor op rust.

Bij buurvrouw Marie-Louise Amry (80) is de toestand mogelijk nog schrijnender. De muren van de keuken en de living en de glazen koepel van de veranda zitten vol scheuren. ‘Zo lang er niets aan de weg wordt gedaan heeft het geen enkele zin om aanpassingswerken te laten uitvoeren', zegt de tachtiger.

De miserie is volgens de buren begonnen toen het gewest de eiken bomen langs de steenweg heeft gekapt. ‘Toen zijn de wortels die de betonplaten mettertijd hebben omhoog geduwd, beginnen te rotten met enorme verzakkingen en gaten tot gevolg. Ik hou mijn hart vast wanneer een automobilist met de wielen in de putten terecht komt en de controle over het stuur verliest', zegt Roger.

Die gevaarlijke toestanden wil het gemeentebestuur alvast voorkomen. ‘Omwille van de openbare veiligheid moet het doorgaand verkeer omrijden via de Provinciebaan en de Herentalsesteenweg', zegt Peetermans.

Vermoedelijk zal de maatregel niet zonder gevolgen blijven voor de Herseltse middenstand. ‘We begrijpen de bezorgdheden van de bewoners van de Westerlosesteenweg', zegt Clement Van Der Auwera, voorzitter van Unizo Groot Herselt. ‘Maar we pleiten enkel voor een verbod voor vrachtvervoer, omdat ik me niet kan inbeelden dat personenwagens zware trillingen veroorzaken.'

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RH3J1F0D

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder