Inwoners Veendam met schade willen actie gemeentebestuur

07-12-2015

VEENDAM- Het wordt tijd dat het gemeentebestuur van Veendam opkomt voor inwoners met schade door gas- en zoutwinning. Dat vindt een groep inwoners van Veendam.
 
Ze hebben daarover een brief aan burgemeester en wethouders gestuurd. Daarin wordt een dringend beroep op het college gedaan om in actie te komen.

Arcadis trok vorige week uit een onderzoek in opdracht van de NAM, de conclusie dat buiten de contourenlijn van het KNMI de kans op aardbevingsschade 'te verwaarlozen' is. Veendam ligt daar net buiten. De briefschrijvers hebben de nodige schade aan hun woningen. Ze zetten dan ook grote vraagtekens bij de uitkomst van het onderzoek.

Zoutwinning
Het gemeentebestuur wordt er verder op gewezen dat in Veendam ook nog eens sprake is van zoutwinning door zoutproducent Nedmag. 'Wij worden dus van twee kanten belaagd, maar ook schade door zoutwinning wordt niet erkend', licht briefschrijver Robert de Jonge toe.

Ook hij heeft schade aan zijn woning. Onduidelijk is of dat door aardbevingen of zoutwinning komt. 'De wet bepaalt dat je dergelijke schade maar bij één veroorzaker mag neerleggen. Dat heb ik bij Nedmag gedaan, maar die wijst het af. Wettelijk is bepaald dat Nedmag de zaak moet doorspelen aan de andere mogelijke veroorzaker van de schade, de NAM. Dat gebeurt in de praktijk niet.'

Stil
De Jonge en zijn plaatsgenoten vinden het tijd worden dat het gemeentebestuur in actie komt. 'Het is stil aan die kant. Wij vinden dat de gemeente alles moet doen om onze rechtspositie te beschermen. Die is echt in het geding. Zeker nu de omkering van de bewijslast er aan staat te komen.'

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder