'Ik werd heel erg depressief van al die scheuren'

21-01-2016

GRONINGEN- De leefbaarheid in het Groninger aardbevingsgebied is sinds 2012 sterk verslechterd. Bewoners voelen zich onveiliger en het gevoel van onzekerheid is toegenomen. Die conclusie trekken onderzoekers van de TU Delft in hun onderzoek naar de woningmarkt in het aardbevingsgebied.

In totaal voelt bijna een op de drie bewoners in de aardbevingsgemeenten zich onveilig. Veel mensen voelen zich niet meer op hun gemak in hun eigen woning, wat in sommige gevallen leidt tot psychische problemen. In bijna 4000 huishoudens spelen psychische problemen.

"Ik werd helemaal depressief van al die scheuren", vertelt Johan Rienstra. Hij woont in een van de aardbevingsgemeenten. "Toen ik door mijn boerderij liep, besefte ik ineens: mijn huis is totaal niet bestand tegen aardbevingen."

In 2012 was de tevredenheid met de woonomgeving in het aardbevingsgebied nog vergelijkbaar met de rest van Nederland. In 2015 is die sterk gedaald. De bewoners vinden dat de overheid en de NAM veel te weinig doen om de aardbevingsproblematiek aan te pakken. Veel mensen hebben weinig tot geen vertrouwen meer in de overheid.

De algemene crisis op de woningmarkt, de bevolkingskrimp en de aardbevingen hebben ertoe geleid dat in het aardbevingsgebied de koopwoningmarkt niet normaal meer functioneert. Vooral de combinatie van krimp en aardbevingen vormt een "giftige cocktail voor de toekomst", zeggen de onderzoekers.

Tegenover iedere verkochte woning staan nog steeds 24 woningen te koop. In heel Nederland gaat het om 11 woningen per verkochte woning.

Volgens onderzoeker Peter Boelhouwer is het belangrijk dat de bewoners meer zekerheid krijgen over hun toekomst. "Als er goed beleid gevoerd wordt, liggen er echt kansen", zegt Boelhouwer.

Het in stand houden van de waardevermeerderingsregeling en het bieden van meer zekerheid aan bewoners die hun woning willen verkopen, kunnen hiervoor zorgen. Ook de aanpak van de psychosociale problemen van de bewoners moet volgens Boelhouwer meer aandacht krijgen.

"Als je ze een compensatie geeft, doe dat dan ruimhartig", zegt hij. "Het gaat om kleine bedragen. Laat diegene die dit heeft veroorzaakt, de problemen ook oplossen. De mensen hier hebben niet gevraagd om deze ellende."

Bron: http://nos.nl/artikel/2081888-ik-werd-heel-erg-depressief-van-al-die-scheuren.html

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder