GemeenteBelangen en GroenLinks bekijken verzakte woningen in Renkum

28-05-2010

RENKUM - Een afvaardiging van GemeenteBelangen en GroenLinks sprak onlangs met een aantal bewoners van de Brinkweg in Renkum. Zij wilden met eigen ogen zien hoe de situatie aan de Brinkweg en Europalaan is, nu blijkt dat schuren op sommige plaatsen verzakken en er scheuren in woningen zijn ontstaan.

door Feike Klomp


Namens GroenLinks was Bas Rodenburg aanwezig. GemeenteBelangen werd vertegenwoordigd door Hermine van den Berg-van Zijl, Sandre Wurster en Louis Hutten. Zij waren te gast bij een van de bewoners van Belangenvereniging Slachtoffers Gat van Peelen in oprichting. Jeroen Peters legde uit hoe het proces in vogelvlucht was verlopen en hoe de communicatie met de gemeente Renkum was gegaan: ,,De gemeente heeft altijd gezegd dat ze zich wel verantwoordelijk voelt maar niet aansprakelijk." Een bewoonster vult aan: ,, Voormalig wethouder Dirk van Uitert heeft letterlijk gezegd dat er nog een potje van 350.000 euro is voor dit probleem hier, maar we hebben er nooit meer iets van gehoord."

Patstelling oplossen
Bas Rodenburg vroeg zich af of de patstelling die er nu lijkt te zijn tussen het College en de bewoners, niet met een mediator opgelost kan worden. Peters: ,,Er is al zoveel jaren gepraat. Oplossingen wil ik zien. Ik wil dat de woningen desnoods worden opgekocht. Het gaat van kwaad tot erger." Een andere bewoner is het grondig met hem eens. Hij heeft al een compleet nieuwe schuur laten bouwen: ,,Sommige schuren staan op instorten. Zo langzamerhand wordt het ook gevaarlijk."

De bewoners laten vervolgens aan de politici zien hoe het met de schuren en woningen is gesteld. Hermine van den Berg-van Zijl: ,,Het is op sommige plekken wel ernstig. Wij zeggen niets toe maar we gaan ermee aan de slag." Volgens Peters hebben alle Renkumse partijen een brief van de Belangenvereniging in oprichting gehad.

Gesprek met wethouder
Inmiddels heeft er ook een gesprek met wethouder Pieter van Lent in het gemeentehuis plaatsgevonden. Van Lent benadrukt dat de gemeente graag een gesprekspartner wil zijn: ,,Ik heb wat mij betreft met de bewoners een goed gesprek gehad. De eerste stap die we gaan nemen is dat wij als gemeente de belangenvereniging in oprichting willen ondersteunen, ook financieel, met de definitieve oprichting van die vereniging. Het is tenslotte beter om als gemeentelijke organisatie met een vertegenwoordiger te praten. En dat geldt ook andersom uiteraard. Verder gaan de bewoners op zoek naar een bouwkundig bureau die hen gaat helpen met verdere stappen. Ook daar gaan wij mee helpen. We streven ernaar om voor de zomerperiode een goede keus gemaakt te hebben. Als de vereniging eenmaal is opgericht gaan we aan de slag. De volgende stap is kijken en beoordelen middels het bouwkundig bureau. Overigens wijs ik wel de suggestie van de bewoners van de hand om de woningen op te kopen. Ik ben van mening dat de bewoners grondeigenaren zijn met een eigen verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd willen wij als gemeente dat bewoners moeten kunnen leven in een veilige en goede buurt."

Bron: http://www.hoogenlaag.nl/page/Lokaal/Regionaal/Lokaal-nieuws/GemeenteBelangen-en-GroenLinks.545762.news

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder