Buurt bezorgd over bronbemaling

29-10-2010

SEROOSKERKE - Enkele omwonenden van de tunnel in aanleg onder de nieuwe N57 bij Serooskerke zijn bezorgd over de werkzaamheden.

Ze vrezen dat hun huizen verzakken als de bronbemaling - het wegpompen van grondwater uit de tunnelbak - doorgaat.

Twee weken geleden is de aannemer begonnen met het graven van de tunnelbak en het wegpompen van grondwater. Volgens bouwkundig adviseur Jan de Keuning, die zich voor vier omwonende families inzet, is er nu nog geen gevaar van verzakking, maar hij verwacht dat dat over vier weken anders is. Het bemalingsadvies waarop het waterschap een pompvergunning heeft verleend, spreekt volgens De Keuning over mogelijke verzakkingen van 27 tot 55 millimeter. ,,Een paar millimeter kunnen huizen wel hebben, maar 5,5 centimeter is te veel. Dan storten ze in." De Keuning vindt dat de aannemer zijn verantwoordelijkheid moet nemen. ,,De aannemer moet open zijn over de risico's en verwachte schade eerst fatsoenlijk oplossen."

Barry Staal en Joep Vergroesen zijn twee van de bezorgde buurtbewoners. Staal moest in juni al zijn woning aan de Vrouwenpolderseweg uit omdat deze door heiwerkzaamheden beschadigd was. Hij wil nu eerst zekerheid over een schadevergoeding. Vergroesen vreest voor verzakking van zijn nabij gelegen molen De Hoop. De andere bezorgde buren zijn de bewoners van twee huizen aan de Kadetweg. Ook zij zijn bang voor schade door verzakkingen.

De omwonenden willen dat de aannemer het werk stil legt en eerst onderzoekt of er alternatieven zijn die geen schade aan hun huizen tot gevolg hebben. De aannemer kon hierop gisteren nog geen reactie geven.

De omwonenden proberen op allerlei manieren de werkzaamheden (voorlopig) te stoppen, maar de gegeven vergunningen en gevolgde procedures zijn volgens Waterschap Zeeuwse Eilanden in orde. Er ligt nog wel een bezwaar van Barry Staal bij het waterschap tegen de verleende onttrekkingsvergunning (die toestemming geeft tot de bronbemaling). Het waterschap heeft dit bezwaar in behandeling.

Rinus Wouters, advocaat van Barry Staal, ziet juridisch ook nog een mogelijkheid. Hij zegt de rechter om een oordeel te kunnen vragen over het feit dat de aannemer verzuimd heeft een vooropname in de woning van Staal te maken. ,,Dat geldt ook voor de gebouwen van de andere omwonenden." Of Wouters hiervoor, namens Staal, naar de bestuursrechter stapt, weet hij nog niet.

Bron: http://www.pzc.nl/regio/walcheren/7357121/Buurt-bezorgd-over-bronbemaling.ece

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder