Binnenstad Terneuzen beschermen tegen schade aanleg nieuwe zeesluis

24-06-2016

TERNEUZEN- Provinciaal Belang in Terneuzen wil dat bewoners van de binnenstad beter beschermd worden tegen mogelijke schade aan hun huizen door de aanleg van de nieuwe zeesluis.

Heien
Binnenkort worden er proeven gedaan met heien bij het sluizencomplex in Terneuzen. Mede om vast te stellen wat de overlast voor de omwonenden kan zijn en wat de kans op schade is. Bij de woningen en bedrijven direct aan het sluizencomplex is een zogeheten nulmeting gedaan om te zien wat de huidige staat van de gebouwen is. Provinciaal Belang wil dat dit ook in de binnenstad gebeurt.

Niet nodig
Volgens een woordvoerder van de Schelde-commissie - verantwoordelijk voor de aanleg van de Nieuw Sluis - is het absoluut niet nodig om een nulmeting uit te voeren in de binnenstad van Terneuzen. Er zou geen enkele kans op schade of overlast zijn door de werkzaamheden, omdat de binnenstad daar te ver vandaan ligt.

Groningen
Hans Vlottes van Provinciaal Belang Zeeland in Terneuzen wil dat alle woningen in de binnenstad gecontroleerd worden op mogelijke scheuren, nog voordat het heien begint. "Maar nog liever willen we een omgekeerde bewijslast, net zoals in Groningen", zegt hij. "Daar moet de NAM aantonen dat zij eventuele schade niet veroorzaakt hebben en zo'n constructie willen we ook in Terneuzen. Dan hoeven mensen niet naar de rechter bij schade."

Proeven
Van half juli tot half augustus 2016 worden op twee plaatsen op het sluizencomplex heiproefonderzoeken gedaan. Bij dit onderzoek slaat de aannemer verschillende palen en damwanden in de grond om te kijken hoe de verschillende grondlagen reageren op de diverse materialen en om te beoordelen hoeveel overlast er tijdens het heien is voor de omgeving. 

Informatieavond
Dinsdag 28 juni 2016 is er een informatieavond over de heiproeven in het Portaal van Vlaanderen. Het projectteam Nieuwe Sluis Terneuzen van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe sluis in het huidige sluizencomplex. De zoektocht naar de aannemer is inmiddels gestart. Het eerste schip kan naar verwachting in 2022 door de Nieuwe Sluis varen. 
 
Bron:http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-06-24/1016880/binnenstad-terneuzen-beschermen-tegen-schade-aanleg-nieuwe-zeesluis-video#.V4yiDvmLSM8

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder