AT trekt boetekleed aan over rapport graafschades

09-11-2011

Het Agentschap Telecom (AT) had meer aandacht kunnen besteden aan een rapport over schade door graafwerkzaamheden, schrijft minister Verhagen in antwoord op vragen van VVD-kamerlid Afke Schaart. Het rapport heeft bijgedragen aan onjuiste beeldvorming over aanleg van glasvezel.

De VVD stelde de minister vragen naar aanleiding van een bericht van Webwereld, met als kop “Glaskabeltrekkers veroorzaken water- en gaslekken” van 22 september. Dat bericht is terug te voeren op een onderzoek van het Agentschap naar graafschades.

De VVD keert de zaak om en impliceert dat het aantal incidenten laag is: kamerlid Afke Schaart vraagt de minister om bevestiging dat er vijf graafincidenten zijn geweest bij een FTTH-project in Deventer, waar 700 km glasvezel is gelegd voor 40.000 huishoudens. In Amsterdam zou in een jaar tijd dertien keer schade zijn ontstaan door werkzaamheden aan glasvezel.

Het ministerie kan die getallen niet bevestigen, blijkt uit de kamerbrief. Het Agentschap Telecom heeft een totaal gegeven van alle graafschades in 2010, met een top-20 van gemeenten. De netbeheerders geven twee keer per jaar een overzicht van incidenten aan het Kadaster. Het AT heeft deze getallen als basis gebruikt. De netbeheerders geven geen beeld als het gaat om de verdeling van de graafschades naar aard en oorzaak.

Het AT heeft met name aandacht willen vragen voor het feit dat aannemers niet altijd de voorschriften volgen. Dat is ook vast komen te staan uit een aantal inspecties in het veld. Daaruit blijkt dat aannemers niet altijd voldoende proefsleuven graven voordat ze een raketboring uitvoeren. (Daarbij wordt met perslucht een buis door de bodem gedrukt, tussen twee tijdelijke putten. Zo’n boring is ongestuurd).

Er zijn dus geen cijfers over de oorzaak en schade van incidenten. Het aanleggen van glasvezel is uiteraard ook niet het enige waarvoor de straat wordt opengemaakt. Aan dat aspect had meer aandacht kunnen worden besteed, meldt het ministerie.

De VVD heeft met name gereageerd op de berichten in de media ‘Kabeltrekkers veroorzaken tienduizenden leidinglekken’, die een vrij alarmerend beeld schetsen. Het Algemeen Dagblad heeft op 22 september een reportage gepubliceerd over een gaslek in Amersfoort, waarbij de straat werd ontruimd door politie en brandweer. Dat gaslek in de Ruijsdaelstraat is inderdaad veroorzaakt bij het aanleggen van glasvezel. In dat verhaal kwam het rapport van het AT ter sprake en de rol van gravers.

Het AD heeft het verhaal zelf samengevat in een nieuwsbericht gemaakt, met als kop: “Kabeltrekkers veroorzaken zeker 30.000 leidinglekken per jaar”. Daarin werd vooral aanleg van glasvezel genoemd, zonder de nuancering dat niet alle graafwerkzaamheden in Nederland voor glasvezel zijn. Persbureau ANP heeft dáárvan weer een samenvatting gemaakt, die door diverse andere media is overgenomen.

Bron: http://www.telecompaper.com/nieuws/at-trekt-boetekleed-aan-over-rapport-graafschades

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder