'Aardbevingen' in de Marco Polostraat, bewoners durven niet meer naar huis

24-09-2015

AMSTERDAM- Een aardbeving met een kracht van vijf op de Schaal van Richter en dat dan meerdere keren per dag. Bewoners van de Marco Polostraat in de Baarsjes zijn ten einde raad, nu hun woningen al meerdere dagen trillen en er zelfs gaten en scheuren ontstaan. Maar volgens woningbouwvereniging De Key zijn de huizen veilig.
 
'Ik zat vrijdag op de bank en plots begint alles te trillen', zegt een geschrokken Maria. 'Alle glazen gingen op en neer en kijk, deze scheur loopt bijna over de hele muur', gaat ze verder, terwijl ze in het trappenhuis een grote barst aanwijst. 'Mijn televisie trilde bijna op de grond', vult buurvrouw Alicja aan. zowel binnen als buiten de woningen is de schade, veroorzaakt door de trillingen, al goed te zien. 
 
Vermoedelijk worden die trillingen veroorzaakt door werkzaamheden aan de Admiralengracht, waar herprofileringswerkzaamheden plaatsvinden. Ook wordt daar gewerkt aan de riolering, waarbij gebruikt gemaakt wordt van zware machines. De Key heeft inmiddels melding gedaan van de trillingen bij de gemeente, laat de woningbouwvereniging in een brief weten. In diezelfde brief lezen de bezorgde bewoners dat hun huis veilig is.
 
'Niet onveilig'
'Er is onderzoek gedaan naar de veiligheid van het gebouw. Op basis van de resultaten mogen we concluderen dat er geen sprake is van een onveilige situatie', is er te lezen. 'Ook de brandweer, constructeur en de gemeente Amsterdam hebben aangegeven dat er geen gevaar is en ook geen gevaarlijke situatie is geweest'. Maar de bewoners zijn er niet gerust op. 
 
'Mijn dochtertje is vijf en die vindt dit doodeng. Ze heeft er nachtmerries van', vertelt Maria. 'Ze wil niet meer naar huis'.  En ook Alicja is al een keer haar woning ontvlucht. 'Ik hoorde een luide kraak en heb in paniek mijn belangrijkste spullen bij elkaar gegraaid en ben naar buiten gestormd'. Maria heeft inmiddels onderdak gevonden bij vrienden, ze is niet van plan om met haar dochter in haar eigen woning te slapen.

De werkzaamheden aan de Admiralengracht duren nog een week. De Key heeft aangegeven tot die tijd de situatie in Marco Polostraat nauwgezet in de gaten te houden. De woningen van De Key stonden al op een lijst om gerenoveerd te worden en dat zal vanaf begin volgend jaar gaan gebeuren. Dan zullen gaten en scheuren opgevuld en hersteld worden.

Bron:http://www.at5.nl/artikelen/147721/aardbevingen-in-de-marco-polostraat-bewoners-durven-niet-meer-naar-huis

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
30 12 2017

Putten en scheuren in de muur en een...

BERGEN OP ZOOM - Geen egale strakke muur, de vloerverwarming die overal werkt en een te smalle achterdeur. De bewoners die dit najaar hun gloednieuwe woning aan de Lorkstraat in Bergen op Zoom betrekken, kregen een ander huis dan ze hadden verwacht.

Lees verder
24 10 2017

Zeventig Groningse panden...

Zeventig panden in Groningen worden de komende maanden onderzocht om te kijken welke mogelijke oorzaken van schade aan gebouwen in de provincie er zijn. Het onderzoek moet licht werpen op de vraag of de scheuren in de muren alleen aan de aardbevingen te wijten zijn.

Lees verder
12 05 2017

Scheuren in oudste gebouwen van Stad

GRONINGEN- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen heeft aardbevingsschade. De scheuren zitten in de gevels van twee panden uit de 15e eeuw.

Lees verder