'Aardbevingen' in de Marco Polostraat, bewoners durven niet meer naar huis

24-09-2015

AMSTERDAM- Een aardbeving met een kracht van vijf op de Schaal van Richter en dat dan meerdere keren per dag. Bewoners van de Marco Polostraat in de Baarsjes zijn ten einde raad, nu hun woningen al meerdere dagen trillen en er zelfs gaten en scheuren ontstaan. Maar volgens woningbouwvereniging De Key zijn de huizen veilig.
 
'Ik zat vrijdag op de bank en plots begint alles te trillen', zegt een geschrokken Maria. 'Alle glazen gingen op en neer en kijk, deze scheur loopt bijna over de hele muur', gaat ze verder, terwijl ze in het trappenhuis een grote barst aanwijst. 'Mijn televisie trilde bijna op de grond', vult buurvrouw Alicja aan. zowel binnen als buiten de woningen is de schade, veroorzaakt door de trillingen, al goed te zien. 
 
Vermoedelijk worden die trillingen veroorzaakt door werkzaamheden aan de Admiralengracht, waar herprofileringswerkzaamheden plaatsvinden. Ook wordt daar gewerkt aan de riolering, waarbij gebruikt gemaakt wordt van zware machines. De Key heeft inmiddels melding gedaan van de trillingen bij de gemeente, laat de woningbouwvereniging in een brief weten. In diezelfde brief lezen de bezorgde bewoners dat hun huis veilig is.
 
'Niet onveilig'
'Er is onderzoek gedaan naar de veiligheid van het gebouw. Op basis van de resultaten mogen we concluderen dat er geen sprake is van een onveilige situatie', is er te lezen. 'Ook de brandweer, constructeur en de gemeente Amsterdam hebben aangegeven dat er geen gevaar is en ook geen gevaarlijke situatie is geweest'. Maar de bewoners zijn er niet gerust op. 
 
'Mijn dochtertje is vijf en die vindt dit doodeng. Ze heeft er nachtmerries van', vertelt Maria. 'Ze wil niet meer naar huis'.  En ook Alicja is al een keer haar woning ontvlucht. 'Ik hoorde een luide kraak en heb in paniek mijn belangrijkste spullen bij elkaar gegraaid en ben naar buiten gestormd'. Maria heeft inmiddels onderdak gevonden bij vrienden, ze is niet van plan om met haar dochter in haar eigen woning te slapen.

De werkzaamheden aan de Admiralengracht duren nog een week. De Key heeft aangegeven tot die tijd de situatie in Marco Polostraat nauwgezet in de gaten te houden. De woningen van De Key stonden al op een lijst om gerenoveerd te worden en dat zal vanaf begin volgend jaar gaan gebeuren. Dan zullen gaten en scheuren opgevuld en hersteld worden.

Bron:http://www.at5.nl/artikelen/147721/aardbevingen-in-de-marco-polostraat-bewoners-durven-niet-meer-naar-huis

« Naar overzicht

Geïnteresseerd? Afspraak?

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers
11 09 2019

Bezwaarmakers vangen bot met klachten...

RUCPHEN- Trillingen de oorzaak van scheuren in een woning aan de Verlengde Vosdonkseweg? Het Rucphense college acht het onwaarschijnlijk.

Lees verder
12 04 2018

Grondig onderzoek naar trillingen...

OISTERWIJK - Er komt nog dit jaar een breed onderzoek naar de trillingen van het spoor tussen Oisterwijk en Oosterhout. Dat is de uitkomst van een overleg van de betrokken gemeentes met de directie van Pro Rail.

Lees verder
05 02 2018

Omwonenden niet blij met nieuw spoor...

ROSMALEN - Al jaren liggen de bewoners van de Weidestraat in Rosmalen in de clinch met het ministerie, ProRail en Rijkswaterstaat. Reden is het nieuwe verhoogde treinspoor op luttele meters van de huizen. Volgens de bewoners zijn de trillingen flink toegenomen. Vanavond gaan ze inspreken bij de gemeenteraad van Den Bosch.

Lees verder